måndag 21 januari 2008

Schlagergodis

Några låtar som kanske inte är så kända i Sverige, men som alla förtjänas att bli ihågkomna - av en eller annan anledning.

Nanne Grönwall - Men UK 2001
I mitt tycke den bästa låten som hon har gjort, tätt följd av Avundsjuk. 2001 tävlade hon med Men i Storbritanniens uttagning, dock hamnade den på sista plats. Enligt mig är den betydligt bättre än vinnarlåten, No dream impossible med Lindsay Dracass.

Humane - Plane away Finland 2007
En av de bästa låtar som varit med i en nationell final. Såhär ett år efteråt lyssnar jag fortfarande på den. Underbart vacker.

Malin Schavenius - Under stjernene Norge 2007
Mainstreampop - men av bra kvalité. Lite Carolastuk. Inget scennummer att tala om, men när man lyssnar på låten och sen lyssnar på de bidrag som kom etta och tvåa blir man mörkrädd.

Jannicke Abrahamsen - Rocket ride Norge 2007
2007 var året då Thomas G:son erövrade Norge. Tråkigt nog för Norge tog han hem både första- och andraplatsen. Vann gjorde en "intressant" latinocopy, och tvåa blev Rocket ride, den är helt enkelt dålig och ett tecken på Norges katastrofala smak.

Saša Lendero - Mandoline Slovenien 2006
En av de tvåor som mest förtjänat att vinna? Det blev stora protester i Slovenien och övriga schlagereuropa när hon förlorade finalen. Jag är inte insatt i hela Sloveniens schlagerhistoria, men 2007 ska i princip vara första året som den låt folket faktiskt röstade på, också blev den som vann. Sasa Lendero vann i alla fall OGAE second chance contest 2006. Kläder och scen lämnar en del i övrigt att önska, men låten är riktigt bra.

Don Corleone - Bella Mia Slovenien 2007
Hur skulle det se ut om en maffiaboss tävlade i musik? Egentligen riktigt dålig i mitt tycke, men den var populär i Slovenien och jag har sett den live :) Det är en karaktär som uppträder - och då brukar det alltid bli lite mer skruvat än vanligt.

Hans Petter Moen & Kim Arne Hagen - I hear music Norge 2006
Riktigt growse. Obehagligt glatt och polerat - frikyrkogulligt. Komplett med engelska med touch av norska. Men den klistrar sig fast i hjärnan och man kan gå och sjunga på den i timmar.

Inga kommentarer: