fredag 7 september 2007

Genus

Jag har precis bevittnat något som jag trodde var omöjligt. Att göra en föreläsning om genus och jämställdhet komplett ointressant! HUR är det möjligt? Det skulle handla om genus och jämställdhet inom omvårdnaden. Idag finns det mängder med statistik och forskning på hur män och kvinnor behandlas olika, får olika diagnoser för samma symptom etc. Det enda föreläsaren hade behövt göra var att ge några konkreta exempel. Men icke, istället fick vi en utdragen genomgång om jämställdhetslagen, därefter diskrimineringslagen och efter detta Göteborgs universitets regler (som av en händelse överensstämde med lagen). Än en gång denna vecka höll jag på att somna. Det är ingen tvekan om att "måste-föreläsningarna" (miljö, genus etc), känns helt onödiga och oengagerade.

2 kommentarer:

Anonym sa...

japp! det är något som universitetet oftast lyckas göra, förstöra intressanta ämnen! och så kommer de klassiska föreläsningarna som de måste klämma in (dvs, klass, genus och etnicitet) ingen vet vad de pratar om och inga av studenterna blir särskilt mycket klolare... välkommen till univeritetsstudier! :)

Jossy sa...

Tackar... känns bra :s Hoppas att vi slipper fler måste-föreläsningar nu. Genus och miljö är avklarat, och den om kulturbegreppet var faktiskt bra. Återstår bara den om forskningsområdena på Sahlgrenska, så ska vi väl vara orienterade... typ...